1. eerste consultatie
Tijdens een eerste afspraak bekijkt de orthodontist de algemene tandstand van de patiënt. Daarna zijn er verschillende opties mogelijk voor het verdere verloop:
- Er is geen behandeling nodig.
- Een behandeling is niet onmiddellijk nodig en we vragen de patiënt om na bepaalde tijd terug te komen voor opvolging.
- We raden aan om melktanden te verwijderen zodat de gebitswisseling vlotter verloopt.
- We nemen een panoramische foto voor meer inzicht.
- We starten een kleine, interceptieve behandeling.
- We verwijzen door naar een logopedist.
- We bevelen een behandeling aan en maken een vervolgafspraak.
2. uitwerken
We verzamelen alle nodige informatie en werken daarmee een persoonlijk behandelplan uit. Gezondheidsgegevens, afdrukken van het gebit genomen, röntgen-opnames van de schedel en klinische foto’s van het gelaat.
3. bespreking
Tijdens deze consultatie informeren we de patiënt (en de ouders) over het behandelplan, de behandeltijd en de bijhorende kosten. We overlopen alles, geven voorbeelden en beantwoorden alle vragen. Hierna kan de patiënt beslissen om de behandeling te starten en maken we een afspraak om de apparatuur te plaatsen.
4. Maandelijkse controle
Wanneer de apparatuur geplaatst is, kom je om de 4 à 5 weken voor een controle van een kwartier. We vervangen de rekkertjes, passen de draad aan en voeren andere nodige behandelingen uit. Nadien kunnen de tanden wat gevoelig zijn.
5. de afname
Wanneer de tanden volledig op hun plaats staan en het resultaat mooi is, worden de blokjes verwijderd. We polijsten de tanden en werken alles netjes af. Deze behandeling gebeurt tijdens de schooluren en duurt ongeveer een uur.
6. De nabehandeling
Na de actieve orthodontische behandeling start de retentie- of stabilisatiefase. Daarin zetten we de tanden voor een tijd vast in hun nieuwe positie. Zo vermijden we dat ze zich terug verplaatsen. Hiervoor kleven we vaak vaste dunne draadjes achter de fronttanden of plaatsen we een uitneembare essix retainer voor ‘s nachts.